top of page

ATT TÄNKA PÅ INFÖR SADELKÖPET

* Först o främst vilket behov och mål jag har med min ridning. Jag har märkt att en del funderar på en dressyrsadel trots att de rider dressyr mest till "husbehov", i de fall kan det vara till fördel för hästen med en sadel som man kan rida mer varierad träning med. Det finns "snälla" hoppsadlar som duger till att göra ett bra markjobb med . När man har råd med fler sadlar, har större anspråk på dressyrträningen eller tävlar är inköpet av en dressyrsadel en självklarhet.

* Fundera på om du vill ha latex paneler eller en omstoppningsbar sadel. Skillnaden är att du ALDRIG kan ändra balansen på en sadel med latex, ligger den för lågt vid manken är det enda alternativet en pad eller byte av sadel. Problemet som kan uppstå då man använder padden är att sadeln hamnar i bakvikt o sätter ryttaren i stolsits och detta påverkar hästens balanspunkt och tyngdfördelning negativt . Därav säljer jag enbart omstoppningsbara sadlar där man kan justera balans och anläggningsytan för bästa resultat.

* Är du osäker ta hjälp, köp aldrig en sadel som du inte provridit i och även om allt känns bra från början så kan hästen efter ett tag reagera på att tex tryckfördelningen är ojämn eller stoppningen är hård.Köper man en begagnad sadel har den formats efter en annan häst därför rekommenderar jag att stoppa om den efter Din häst.

* Ta för vana att kontrollera sadeln ett par ggr om året hur den ligger an mot hästen . Detta gör du enkelt genom att kontrollera att sadeln har sin lägsta punkt framför eller i mitten på sadeln, aldrig bakom mitten då blir balansen fel. Kontrollera att den ligger ca 3 fingrar ovan manken när du sitter i sadeln.

Har större delen av mitt liv ridit , tränat och tävlat därav är jag väl insatt i alla de faktorer som påverkar hästen vid ridning . Sadel , miljö , träning , foder , hovslagare är några av de verktygen som sätter sina spår hur vi lyckas med vår häst . 

bottom of page