Stenåsa Sadelmakeri
För Hästen & Din sadel

Då det gäller helheten på Din sadel!

                                                        OLIKA SADELPROBLEM

Att hitta en sadel som hästen och ryttaren trivs med kan vara lite svårare för en del. Vissa hästar är känsligare än andra och kräver att allt ska vara perfekt medan andra är tåligare och gör sin uppgift trots problem.
Oavsett vilken häst man har så har de alla rätt till att ha en sadel som:
* Ligger i en bra balans med mesta möjliga anläggning mot ryggen.
* Djupaste delen på sadeln bör vara i mitten på sadeln eller strax framför för att ge ryttaren en bra balans så inte hästen utsätts för ytterligare ansträngning pga en ryttare som sitter felaktigt,
* Ryttaren får plats i sadeln och ej sitter på bakvalvet för då kommer vikten fördelas felaktigt och hästen får då mer tryck på bakre delen av sadeln och där är hästen dessutom svagare.
* Ortspetsarna på sadeln ska vara i samma vinkel som hästen då är vidden korrekt. Ligger ortspetsarna bara emot upptill är sadeln för vid . Ligger dom mest emot längre ner är sadeln för smal.

* Att vara uppmärksam på att hästen är välmusklad och att inga hålor finns varken bakom manken eller under bakre delen av sadeln är att vara ett steg före innan problem kan komma.

Har hästen hålor bakom  manken ligger sadeln med för mycket tryck under ortsspetsarna , det är det vanligaste problemet jag ser när jag kontrollerar hästar.

Har den hålor under bakre delen av sadeln så ligger sadeln i fel balans och hästen har för mycket tryck för långt bak.

Båda problemen kan lösas med en omstoppning då man balanserar upp sadeln och genom mer stoppning bakom ortspetsarna tar man upp en hel del av trycket den haft under ortspetsarna.

Tyvärr ser jag muskulatur som är deformerad av dåliga sadlar , en hel del kan återhämta muskulaturen efter åtgärd av sadel medan en del kan vara förstörda för resten av livet. Oavsett vilket ska bästa förutsättning ges när man ser ett sånt problem.

                                                                     

* Sadlar som inte kontrollerats på länge ligger ofta likt en bro , de har bara anläggning längst fram och längst bak däremellan är det för lite stoppning för att de ska komma i kontakt med hästen. De får då hålor både fram och bak. 
Genom att stoppa om sadeln löser man problemet förutsatt att sadeln i övrigt passar hästen.
* Om en häst ofta visar missnöje vid sadling bör man kontrollera om det är något som kan irritera. Ibland kan problemet vara en sadelgjord som inte passar hästen optimalt. De anatomisak svängda sadelgjordarna som används ofta på hästar där sadelgjorden åker fram och drar med sig sadeln framåt kan på en del hästar ställa till problem. Det är viktigt att man kontrollerar att gjorden har samma tryck i fram och bakkant annars kan all tryck komma enbart på den främre /bakre delen av gjorden och detta orsaka hästen stora obehag /smärtor.