top of page

OLIKA SADELPROBLEM

Att hitta en sadel som hästen och ryttaren trivs med kan vara lite svårare för en del. Vissa hästar är känsligare än andra och kräver att allt ska vara perfekt medan andra är tåligare och gör sin uppgift trots problem.

Oavsett vilken häst man har så har de alla rätt till att ha en sadel som:

* Ligger i en bra balans med mesta möjliga anläggning mot ryggen.

* Djupaste delen på sadeln bör vara i mitten på sadeln eller strax framför för att ge ryttaren en bra balans så inte hästen utsätts för ytterligare ansträngning pga en ryttare som sitter felaktigt,

* Ryttaren får plats i sadeln och ej sitter på bakvalvet för då kommer vikten fördelas felaktigt och hästen får då mer tryck på bakre delen av sadeln och där är hästen dessutom svagare.

* Ortspetsarna på sadeln ska vara i samma vinkel som hästen då är vidden korrekt. Ligger ortspetsarna bara emot upptill är sadeln för vid . Ligger dom mest emot längre ner är sadeln för smal.

* Sadlar som inte kontrollerats på länge ligger ofta likt en bro , de har bara anläggning längst fram och längst bak däremellan är det för lite stoppning för att de ska komma i kontakt med hästen. De får då hålor både fram och bak.​

Genom att stoppa om sadeln löser man problemet förutsatt att sadeln i övrigt passar hästen.

* Om en häst ofta visar missnöje vid sadling bör man kontrollera om det är något som kan irritera. Ibland kan problemet vara en sadelgjord som inte passar hästen optimalt. De anatomisak svängda sadelgjordarna som används ofta på hästar där sadelgjorden åker fram och drar med sig sadeln framåt kan på en del hästar ställa till problem. Det är viktigt att man kontrollerar att gjorden har samma tryck i fram och bakkant annars kan all tryck komma enbart på den främre /bakre delen av gjorden och detta orsaka hästen stora obehag /smärtor.

* Att vara uppmärksam på att hästen är välmusklad och att inga hålor finns varken bakom manken eller under bakre delen av sadeln är att vara ett steg före innan problem kan komma.

Har hästen hålor bakom manken ligger sadeln med för mycket tryck under ortsspetsarna , det är det vanligaste problemet jag ser när jag kontrollerar hästar.

Har den hålor under bakre delen av sadeln så ligger sadeln i fel balans och hästen har för mycket tryck för långt bak.

Båda problemen kan lösas med en omstoppning då man balanserar upp sadeln och genom mer stoppning bakom ortspetsarna tar man upp en hel del av trycket den haft under ortspetsarna.

Tyvärr ser jag muskulatur som är deformerad av dåliga sadlar , en hel del kan återhämta muskulaturen efter åtgärd av sadel medan en del kan vara förstörda för resten av livet. Oavsett vilket ska bästa förutsättning ges när man ser ett sånt problem.

Tänkte beskriva vikten av sadelns passform för att vikt och tryck fördelas så jämnt som möjligt på hästens rygg. Hur man genom stoppningen kan nå detta genom jämna kontroller och därigenom öka hästens förmåga att prestera och minska på skador.

Alla vet vi hur mycket en häst kan kosta då den står skadad och kan man förebygga en del av dessa kostnader genom att regelbundet kontrollera sadelns passform så kan vi därigenom spara in på en del kostnader och även se till att hästen är lika glad inför ridpasset som vi själva. Man kan enkelt nå högre nivåer om samarbetet mellan häst och ryttare sker genom glädje och ej tvång vilket det kan bli om sadeln klämmer på hästen eller ryttaren sitter i fel balans och därigenom försvårar hästens förmåga att lyckas.

En bom kan vara i olika material och de på bilderna är i trä/ järn eller i plast.

Under ortspetsarna hamnar ett stort tryck på hästen om inte balansen är rätt och viktigt är att bossorna är har tillräckligt med stoppning så att hästen förhindras få bomkänning som kan inträffa av för lite stoppning eller att vidden är för bred och framvalvet hamnar då för nära manken. Mellan manke och framvalv ska det få rum ca 3 fingrar på höjden när ryttaren sitter i sadeln.

Viktiga saker angående sadelns passform är att man har rätt vidd så sadeln hamnar i balans dvs sadelns lägsta punkt ska vara strax framför mitten och alltid överensstämma med hästens lägsta punkt.

Bommen ska ha samma utförande som hästens rygglinje , dvs är ryggen svängd ska bommen vara densamma och desamma om ryggen är åt det rakare hållet.

Nästa viktiga sak är att stoppningen följer hästens rygglinje för bästa anläggning och minska på trycket per kvadrat cm och där är en omstoppningsbar bossa det mest överlägsna då det gäller att justera stoppningen efter varje enskild häst. Ingen häst ser likadan ut som en annan och ryttare väger olika mkt därav så är all justering av stoppning olika för varje sadel.

En sadel som ligger i bakvikt ger ett stort tryck för långt bak på ryggen . De hästar som gått med en sadel med en sån felaktig balans får till sist skador i muskulaturen och får hålor i muskulaturen under bakre delen av sadeln. Dessa skador är även vanliga pga hård stoppning , därav vikten att se till att stoppningen är mjuk och det bästa materialet är äkta tvättad och kardad ull. De flesta sadlar har syntet stoppning som orginal även om de försöker höja kvaliten och kalla det syntet ull. Ull är dock aldrig syntet utan enbart ull , allt annat är syntet material.


En sadel som ligger i framvikt ger trycket under ortspetsarna och i värsta fall på manken på hästen. Inte ovanligt att hästar har gamla skador på manken och de syns då i form av vita hår på och omkring manken. Trycket under ortspetsarna ger hästen tryck kring manken och musklerna förtvinar och ger hålor bakom skulderbladen. Om man fortsätter och rider utan att stoppa om/justera/byta sadeln så kommer dessa hålor bli större eftersom tryck likt vatten drar sig mot den lägsta punkten och därigenom ökat trycket och tyngden med tiden eftersom musklerna allt mer förtvinas och hålorna blir allt djupare. En hel del hästar går omkring med dessa skador som ej kan läkas om de pågått för länge.

Detta kan motverkas under förutsättning att sadeln passar hästen genom att man fyller på stoppning i området bakom ortspetsarna. Därigenom avlastas trycket under ortspetsarna och hästen får en möjlighet att jobba upp musklerna under ortspetsarna. Detta område är det som oftatst saknar stoppning efter en tids ridning så man bör fylla på det minst 2 gånger om året.


När man hoppar så landar ryttaren med all tyngd i stigbyglarna . Att det blir en enorm påfrestning för hästen i landning efter hindret är inte svårt att förstå och därför är det av vikt att trycket inte är enbart under ortspetsarna utan att det avlastas med en stoppning som ger största fördelning av tyngden.

Eftersom en sadel i grund o botten är av hårt material är det inte svårt att förstå vikten av att sadeln passar hästen, att mjuk och tillräcklig stoppning finns och att balansen är rätt.


bottom of page