top of page
  • _

Bra att veta

Verkligen dax för lite bra att veta och tänka på då det gäller sadlar igen .. det var ett tag sen jag skrev då det varit väldigt mycket jobb.

Angående vidden på sadlar så bestäms den av ortspetsarna och de kan man se längst fram under översta kåpan lite framför stigläderkrampans fäste. Ortspetsarna ska ha samma vinkel som hästen. Olika vidder är tex narrow, medium , wide men även olika siffror anger för olika modeller tex 1,2,3 eller 33,34,35 etc.

Sadeln är för vid om ortspetsarna ligger emot enbart i början på hästen och den hamnar då även för nära manken där det ska vara 3 fingrars bredd mellan framvalv och hästens manke med ryttare i sadeln. Sittpunkten förflyttas framåt och påföljder blir att sadeln ligger och trycker för hårt i musklerna kring manken och i värsta fall även ligger emot manken. Bogbladet kan få skador pga högt tryck och musklerna kring manken förtvinas.

Sadeln är för smal om ortspetsarna ligger emot enbart längre ner och inte i början , sadeln hamnar då i bakvikt dvs sittpunkten förflyttas bakåt och tyngdpunkten blir fel. Påföljder att hästen kan få skador i muskulatur, kan ej jobba med ryggen och fler följdskador kan inträffa.

Det är tyvärr inte ovanligt att muskulaturen har hålor kring manken och/ eller bak pga felaktigt tryck, Därför är det viktigt att kontrollera gärna 2 ggr om året hur sadeln passar hästen och att stoppningen är mjuk, jämn och ger hög anläggning.

Sittpunkten i sadeln är den lägsta delen i sätet och den ska överensstämma med hästens rygglinje där den är lägst dvs sittpunkten. Då får ryttaren rätt balans och behöver ej jobba med balansen i sin ridning, vikten balanseras rätt av hästen och mindre risk utsätta hästen för felaktig belastning.

Har ni frågor så tveka inte att skriv för det är min önskan att förhoppningsvis kunna ge svar på.

Ha en fin dag i solen

Anette Holm Stenåsa sadelmakeri & Hästshop

3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page