top of page
  • _

Ett av många val!

Att köpa häst är ett stort steg för de allra flesta. Man ska välja någon som man ska trivas med i många år förhoppningsvis och man ska ha kunskap att klara av ansvaret att ta hand om ett djur och även kunna bidra till att hästen trivs. Rätt stallmiljö, rätt foder, bra träning etc.

Ett val som kan ställa till med funderingar är sadeln. Det finns en uppsjö av märken idag och det skiljer på priser, kvalitet, hur sadeln är gjord, var den är gjord etc.

Den första fråga man bör ställa sig är VAD ska jag rida mest? Dressyr , hoppning eller mest allround, vilket man än väljer så är det en varierad träning hästen mår bäst av. Att bara ha en dressyr sadel är inte det mest optimala för hästen eftersom man som ryttare inte kan variera sin ridning i en dressyr sadel mot i en hopp/allround.

Nästa val hur mycket får sadeln kosta. Där spelar märke och ålder en stor roll men även valet av bossor/paneler påverkar vår sadel och häst. Det finns olika val såsom latex paneler, luftstoppad, syntetstoppning och ull stoppning. Latex paneler blir tunnare och stummare med tiden och kräver oftast pad under, om trycket är felaktigt kan man aldrig förändra anläggnings ytan som man kan med en sadel som går att stoppa om. Om balansen på sadeln ändras pga att hästen tex musklar sig går det inte att ändra balansen på en latex om man inte lägger padd enbart fram eller bak medan en omstoppnings bar är justerbar +- en halv bomvidd ca. Så det finns många fördelar med en omstoppningsbar sadel och det är inte alltid man som köpare får rätt information angående det så det är ofta ett eget ansvar tyvärr.

Köper man en begagnad omstoppningsbar bör man alltid stoppa om sadeln efter ens egen häst annars kan man köpa med problem med den begagnade sadeln såsom snedheter, hård stoppning etc.

Man kan hitta begagnat som är helt okej kring 7-8 tusen och med en omstoppning som kostar 2000 kr har man en bra sadel kring 10 tusen. Inköpet av en sadel bör man ej snåla in kronor och hoppa över vissa saker som är viktiga för det kan ge onödiga problem som kostar än mer pengar. Sen ska vi ha i åtanke att i slutändan är det hästen som bestämmer och vad som kan kännas bra i början kan efter hand övergå i att man märker något inte stämmer.

En häst kan visa detta genom att bli irriterad vid sadling, bocka/stegra eller slå vid ridning, inte vilja gå alls, vägra vid hoppning etc. Det viktiga är att man som ryttare är lyhörd för sånt här och funderar på varför har min häst börjat visa ett nytt beteende, det är oftast deras enda sätt att tala om ett problem.

Eftersom stoppningen på en omstoppningsbar sadel sätter sig efterhand då den formar sig efter hästen så bör man kontrollera hur anläggningen ser ut minst en gång om året, gärna 2. Under stigläderkrampan så är det stort tryck mot hästen pga stroppar och stigläder med ryttarens vikt i, det är viktigt att fylla på just där vid justeringar. Justerar man inte sadeln regelbundet får man ett tryck enbart längst fram och bak vilket man inte vill ha eftersom bogbladet får svårigheter att få plats vid rörelse då.

2 justeringar om året kostar 1000 kr och det blir en kostnad på ca 85 kr per månad. Om man jämför vad som läggs på täcken och schabrak tex så är detta en liten kostnad men otroligt viktig.

När man rider lätt och står i lätt sits så är hela ryttarens vikt i stigläderna, om man har en sadel som lyfter lite bak just vid det tillfället innebär det att det är för lite stoppning under stigläder krampan. Justering är att rekommendera vid sånt tillfälle eftersom det annars blir felaktig tryckfördelning under sadeln.

Det var allt för denna gång, återkommer med lite mer sadel fakta inom kort.

Har du funderingar eller vill veta mer om något så tveka inte bara skriv oss och fråga!

Behöver du hjälp med inköp av ny eller begagnad sadel, kontroll och omstoppning av din egen sadel så vänligen hör av dig!

Stenåsa sadelmakeri AB

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page