top of page
  • _

VI SKA SKAFFA SADEL!


 

Jag minns själv första gången jag skulle skaffa min egen häst, i många år red jag bara andras hästar och det är ju bra när man inte har möjlighet att ha egen.

Man är förväntansfull och tänker på allt roligt man ska ha med sin nya vän!

För de flesta är det mestadels roligt att äga häst men det är viktigt att man tar hjälp så man får den hästen som passar. Nuförtiden är nog det svåraste att hitta en häst som är hel verkar det som. Tänkbara orsaker som gör att hästar har skade problem handlar inte sällan om uppfödningen, inridningen, för mkt tävlande, ensidig träning etc . Listan kan ökas på men det är inte detta inlägget ska handla om utan det är när utrustningen ska inhandlas vad som är viktigt för att få en hållbar häst.

När det gäller sadeln så är det viktigaste att hitta en bom som passar ryggen både vad gäller form, vidd och ett säte som passar ryttare. En del kunder säger det viktigaste är att den passar hästen och det är naturligtvis viktigt men lika viktigt är det att den passar ryttaren. En ryttare i obalans är en stor belastning för hästen och omöjliggör en ridning i balans. Bossorna ser jag helst är omstoppningsbara då man har en möjlighet att justera sadeln efterhand hästen ändrar sig i muskulaturen. Bossor stoppade med ull skyddar dessutom hästen mer mot sadelstommen som består av järn/trä/plast/komposit etc.

Såvida man inte har en obegränsad budget så kan man hitta en omstoppad sadel med ull kring 10 000 kr o det är en bra investering. Stigbyglar kan kosta mycket de med men det viktiga är att det finns någon sort av säkerhet så den lossnar vid avfallning. Stigläder är även det en säkerhet så använd inte stigläder där sömmarna är gamla eller slitna. En sadelgjord i läder med bredare anläggning under magen tryckfördelar bra, resår på båda sidor med 3 lager ger en lagom spänst så den ger hästen möjlighet att vidga bröstkorgen. Jag brukar aldrig spänna sadelgjorden hårdare än att jag skulle kunna dra den ett hål till.

Schabrak kan man lägga en förmögenhet på men det viktiga är att den ligger bra under sadeln och inte är för tunn.

Prioritera era utgifter på saker som verkligen kommer hästen tillgodo. Det finns massor av saker att spendera pengar på men det viktiga för hästen är att ha en bra stall miljö, ha kompisar att busa med i en tillräcklig stor hage, inte vara begränsad i rörelse av massa täcken som sitter hårt över bogarna, varierad träning och en ryttare som är lyhörd när den vill tala om att något är fel.

Hästar protesterar sällan utan att ha en anledning. Biter/sparkar de vid sadling är det något som inte är okej. Börjar de vägra vid hoppning så ger förmodligen sadeln ett tryck under ortspetsarna vid landningen, inte sällan rusar hästen efter språnget med. Att korrigera detta med skarpare bett eller annat löser inte problemet utan kontrollera hur sadeln ligger först och främst.

Det finns mycket mer att skriva om sadlar men det får räcka för denna gången.


1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page