top of page

TIPS FÖR ATT KOLLA DIN SADEL

Felaktig sadel kan orsaka många skador hos hästen som tex hälta olika ryggbesvär , svårt att muskla sig på flertal ställen bla överlinjen , felaktig form , tryckskador , friktionsskador på huden , snedhet mm.

Det kan visa sig i form av plötslig vägran vid hoppning , förändring i rörelsemönstret , ryttaren har svårt att sitta i en lodrät sits och hästens rygg belastas därmed felaktigt , vill ej använda sin ryggmuskulatur och sänker ryggen istället för att höja den , orolig och höjer huvudet , sadeltvång , vill ej stå stilla kanske stegrar vid uppsittning , slår bakut eller rusar efter hinder , förändring av beteende vid sadling etc.

Tänk på att man kan göra sadeln antingen lite smalare eller bredare genom att justera stoppningen så att den passar hästen optimalt . Genom regelbunden justering ser man även till att anläggningsytan är optimal mot hästens muskulatur.

Man kan genom avtrycket på schabraket se en hel del hur sadeln ligger på hästen. Vill Du ha tips på hur Du enkelt kan kontrollera detta på Din häst vänligen kontakta mig för vidare information.

Det finns även möjlighet att hyra en impression pad för att kontrollera anläggningsytan hemma i lugn och ro.

Har större delen av mitt liv ridit , tränat och tävlat därav är jag väl insatt i alla de faktorer som påverkar hästen vid ridning . Sadel , miljö , träning , foder , hovslagare är några av de verktygen som sätter sina spår hur vi lyckas med vår häst .

Jag har i mitt företag specialiserat mig på omstoppning av sadlar och erbjuder även försäljning av nya och begagnade sadlar .

Vill Du göra en renovering på Din gamla sadel så är det en god investering att byta ut stoppningen mot ull . Är Du osäker på hur den passar på hästen är Du & hästen välkommen hit för kontroll , det ingår om Du väljer att stoppa om sadeln .

Jag har ridbana som ger Dig möjlighet att prova alla sadlar innan köp . Gå in och boka ditt besök här.

En bra investering för både en nyare och gammal sadel är en omstoppning , jag byter ut den gamla stoppningen mot äkta ull.

En justering ingår inom en månad , därefter bör man kontrollera sadeln 1-2 ggr per år för bästa anläggning mot hästens rygg.

I de flesta sadlar är det syntet, tillverkarna skriver syntetull men ull är enbart äkta allt annat syntet!

En sadel som är utdömd av en sadelutprovare kan stoppas om och förändras så pass mkt så den kan passa igen. Hör av Dig om Du känner Dig osäker med sadelns passform , man kan spara en hel del kostnader om man slipper byta sadel.

Behöver Du hjälp går det bra att boka här !

Kanalen på en sadel bör vara ca 4 fingrar bred, hästens exteriör är avgörande så en väldigt bred häst behöver ännu bredare kanal.

Man kan bredda kanalen och detta görs enklast i samband med en omstoppning så därför är kravet att sadeln är omstoppningsbar.

För smal kanal kan orsaka hästen skador så viktigt att ha koll på detta!

Vill Du ha hjälp med detta så gå in och boka här !

När man sitter i sadeln ska det var ca 3 fingrar mellan framvalv och manke.

Är det mer än 3 fingar och du har lätt att hamna i stolsits så är sadeln för smal, hamnar den närmare manken är sadeln för bred.

All form av obalans kan ge skador hos hästen så var noga med att kontrollera att sadeln ligger i korrekt balans, behöver Du hjälp i detta så går det bra att boka här !

bottom of page